Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Απόφαση - καταπέλτης του εφετείου Αθηνών κρίνει καταχρηστικούς και παράνομους τόκους, προμήθειες και δήθεν έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες σε βάρος των καταναλωτών

Μία νέα μεγάλη επιτυχία έχουν οι Καταναλωτικές Ενώσεις, στο δικαστικό αγώνα που διεξάγουν για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες τραπεζικές χρεώσεις



Μία νέα μεγάλη επιτυχία έίχε Καταναλωτική Οργάνωση στο δικαστικό αγώνα που διεξάγει για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες τραπεζικές χρεώσεις. Το Εφετείο Αθηνών, με την με αριθμό 3499/2008 τελεσίδικη απόφασή του, που αφορά συλλογική αγωγή Καταναλωτικής Ενωσης, κατά της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, κρίνει καταχρηστικούς όρους που προβλέπουν την επιβολή προμηθειών ή (δήθεν) εξόδων για τραπεζικές εργασίες ή προβλέπουν αυθαιρεσίες στη διαμόρφωση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, καταχρηστικοί κρίνονται με την παραπάνω απόφαση οι όροι που προβλέπουν:
1. την επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται (γεγονός που συνεπάγεται την επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών),
2. την επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό ανάληψης (από 3 έως 20 ευρώ),
3. την καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες με τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή από αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή τη δυνατότητα της τράπεζας να μην μειώσει το επιτόκιο όταν η πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι καθοδική,
4. την επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών,
5. τη δυνατότητα της τράπεζας να διαφοροποιεί τα επιτόκια καταθέσεων ανάλογα με το υπόλοιπο του λογαριασμού,
6. τον περιορισμό της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απωλεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως,
7. την επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων.

Επίσης, κατά τη συζήτηση της έφεσης που είχε ασκήσει η Εθνική Τράπεζα κατά της πρωτόδικης απόφασης παραιτήθηκε από ένα μέρος της έφεσής της, δηλώνοντας ότι παύει τη χρήση των ακόλουθων επίσης όρων που κρίθηκαν πρωτοδίκως καταχρηστικοί και προβλέπουν:
8. την επιβολή εξόδων για την εξέταση αιτήματος δανειοδότησης που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσόν του στεγαστικού δανείου (από 550 έως 1.500 ευρώ),
9. την επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την τράπεζα βεβαίωσης οφειλών,
10. την μονομερή μεταβολή των όρων λειτουργίας των λογαριασμών καταθέσεων,
11. τον μονομερή καθορισμό των ημερών δέσμευσης και διαθεσιμότητας και μετάθεσης της έναρξης τοκοφορίας αναφορικά με ποσά που κατατίθενται.

Η απόφαση υποχρεώνει την τράπεζα σε χρηματική ικανοποίηση 100.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη το καταναλωτικό κοινό, ενώ προβλέπει ποινή 3.000 ευρώ σε βάρος της τράπεζας για κάθε περίπτωση παραβίασης της απόφασης, η οποία ως τελεσίδικη είναι πλέον εκτελεστή.
Το παράνομο κέρδος, το οποίο αποκομίζουν οι τράπεζες σε βάρος των καταναλωτών από τη χρήση των παραπάνω καταχρηστικών αυτών όρων, ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να επισημανθεί ότι μόνο από τη χρήση των δύο πρώτων όρων, που εφαρμόζονται κατεξοχήν σε βάρος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που χρησιμοποιούν την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών, οι τράπεζες εισπράττουν παρανόμως ετησίως, λαμβάνοντας υπόψη το υπόλοιπο πιστωτικών καρτών σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περισσότερο από 250 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι γι’ αυτό σημαντικό να παύσουν όλες οι τράπεζες να εφαρμόζουν τις παράνομες αυτές πρακτικές, αλλά και να διευκολυνθούν διαδικασίες αποζημίωσης των καταναλωτών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τις αρμοδιότητες να υποχρεώσει τις τράπεζες να παύσουν τη χρήση των καταχρηστικών αυτών όρων, δίχως να χρειάζεται να καταστεί η απόφαση αυτή και αμετάκλητη. Πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς οι παραπάνω όροι πλήττουν κατεξοχήν τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και υποχρεώνονται πέραν από τους υπέρμετρους και αθέμιτους τόκους να καταβάλουν και τις παραπάνω πρόσθετες καταχρηστικές επιβαρύνσεις.
Η Ενωσή μ ας σε συνεργασία με άλλες Ενώσεις , θα στηρίξει τις αξιώσεις των καταναλωτών για την επιστροφή των χρημάτων που παρανόμως εισπράχθηκαν από τους καταναλωτές. Η Πολιτεία έχει καίρια όμως την ευθύνη να θεσπίσει, κατ’ αντιστοιχία προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα προστασίας που θα προβλέπουν την αποστέρηση των παράνομων κερδών από τις τράπεζες και τη διάθεσή τους για κοινωφελείς σκοπούς. Τούτο είναι αναγκαίο προκειμένου να επέλθει ένα αποτελεσματικό πλήγμα στα ίδια τα κίνητρα που οδηγούν στις παράνομες πρακτικές των τραπεζών.
Δεν μπορεί, τέλος, να μην επισημάνει κανείς ότι οι κανονιστικές παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στα παραπάνω ζητήματα καταγράφονται, όπως προκύπτει από την παραπάνω απόφαση ως εξαιρετικά προβληματικές και κατώτερες των προσδοκιών και περιστάσεων. Όχι μόνο απλά υστερούν σε σχέση με την προστασία που παρέχει η νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών αλλά δυστυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται να εκδίδει πράξεις, καθ’ υπέρβαση μάλιστα των αρμοδιοτήτων της, που επιτρέπουν καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ και καταγγελίες στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ Τηλέφωνο 2821092666

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Anaitolika.gr

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Κτύπημα της Ακρίβειας στα καύσιμα


Anaitolika.gr
(29-06-2008)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ




ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Κτύπημα της Ακρίβειας στα καύσιμα

Ηνωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), στη μάχη για τον περιορισμό της ακρίβειας-πάταξη της αισχροκέρδειας σε ένα από τους μεγαλύτερους μοχλούς της οικονομίας (ΚΑΥΣΙΜΑ), καλεί όλη την αλυσίδα της αγοράς των καυσίμων, πολιτεία , διυλιστήρια, εταιρείες, καταναλωτές, να αλλάξουν διακινητική, εμπορική ,κερδοσκοπική ,καταναλωτική συμπεριφορά.

Τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκεί, δεν φθάνουν στον καταναλωτή. Καρτέλ καυσίμων έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά, με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση και συμπίεση στους πρατηριούχους, οι οποίοι, με την σειρά τους, τις μεταφέρουν σε μας τους καταναλωτές. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας, από δώ από τα Χανιά μας, και ζητάμε από την πολιτεία να βάλει τέλος στην ανεξέλεκτη συμπεριφορά των εταιρειών, να ρυθμίσει το χωροταξικό, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρείες να μπουν στην τοπική αγορά, τώρα δεν υπάρχει ανταγωνιστικό κίνητρο, και θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι επικρατούσες μονοπωλιακές καταστάσεις, ευνοούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, από τις εταιρείες ,τα οποία φθάνουν στην σκέπη μας


Οι πρατηριούχοι προφανώς εγκλοβισμένοι στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους
αφέντες (εταιρείες), κατασκευάζουν τεχνάσματα( νοθεία , ελλειματική παράδοση ) για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, (αφού το κέρδος τους είναι μεικτό έως 5%).

Εμείς σαν τοπική Ένωση Προστασίας Καταναλωτών ,στηρίζουμε τους παραδοσιακούς
Βενζινοπώλες, είναι άνθρωποι του μεροκάματου, της διπλανής πόρτας, και καλούμε την πολιτεία να σκύψει στα προβλήματά τους που είναι : Η μείωση των παραγόντων που αυξάνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ασφαλιστικό, κ.λ.π να μεγαλώσει η αγορά στα καύσιμα στα ΧΑΝΙΑ, για να μπορούν να έχουν συμφέρουσα επιλογή.


Τονίζουμε όμως


Ότι, δεν θα δεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους των πρατηριούχων του κλάδου των καυσίμων.
Ούτε εις βάρος των οικονομικών μας συμφερόντων (αισχροκέρδεια) ούτε με μη ασφαλή καύσιμα (Νοθεία) ,αλλά ούτε και ελλειμματική παράδοση καυσίμου, είτε στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας, είτε στο τεπόζιτο του σπιτιού μας.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή , δίνει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των παραβατών αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει στις παρανομούσες επιχειρήσεις και στο δικό μας site θα α ναδημοσιεύονται για την προστασία των καταναλωτών.
Κάνουμε κάλεσμα στους βουλευτές του Νομού μας, να σταθούν στο πρόβλημα, και ν α υποστηρίξουν τη θέση μας στη Βουλή «κτύπημα της ακρίβειας στα καύσιμα στο Νομό μας»

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, ότι εάν διαπιστώσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θίγονται τα καταναλωτικά τους δικαιώματα, από τους πωλητές υγρών καυσίμων, να το καταγγείλουν στην Ένωσή μας που το γραφείο της βρίσκεται στην Πλατεία 1866 αριθ. 2 και στο τηλέφωνο 2821092666


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

Προσοχή στη χρήση πιστωτικών καρτών

Δευτέρα, 30.06.08

Συστάσεις προς τους κατόχους πιστωτικών καρτών αλλά και των καρτών ανάληψης που ενόψει της αναχώρησης τους για τις καλοκαιρινές διακοπές αναμένεται να κάνουν αυξημένη χρήση απευθύνει το Γραφείο Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα για τις κάρτες ο Τραπεζικός Μεσολαβητής συστήνει στους καταναλωτές:

- Η κάρτα πρέπει να φυλάσσεται με επιμέλεια από τον κάτοχο σε ασφαλές μέρος.

- Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι έχετε την κάρτα σας.

- Ο κάτοχος δεν πρέπει σε καμιά απολύτως περίπτωση και σε κανέναν, να αποκαλύπτει το μυστικό προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN), τον οποίο θα πρέπει να αλλάζει συχνά.

- Ο κάτοχος δεν θα πρέπει να επιλέγει PIN που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί εύκολα.

- Ο κάτοχος δεν πρέπει να γράφει σε αντικείμενο που τηρεί μαζί με την κάρτα, το PIN ούτε ως έχει ούτε κωδικοποιημένο.

- Ο κάτοχος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον αριθμό της κάρτας για συναλλαγές από απόσταση (τηλέφωνο, fax, διαδίκτυο) χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρος για την ασφάλειά τους (εντεταλμένο όργανο ως παραλήπτης, συστήματα ασφαλείας ηλεκτρονικών συναλλαγών).

- Ο κάτοχος θα πρέπει άμεσα να αναφέρει την απώλεια ή την κλοπή της κάρτας του στην τράπεζα από την οποία εκδόθηκε, προς αποτροπή παράνομης χρήσης. Ενδείκνυται η καταχώρηση του αριθμού τηλεφώνου της αρμόδιας για την ακύρωση Υπηρεσίας, σε σημείο ανά πάσα στιγμή προσιτό.

Eιδικότερα για τις συναλλαγές σε Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) ο Τραπεζικός Μεσολαβητής προχωρεί στις ακόλουθες συστάσεις:

- Αποστηθίστε τον Προσωπικό σας Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.

- Προσέχετε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Βεβαιωθείτε ότι ο επόμενος πελάτης, βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί την πληκτρολόγηση του PIN σας.

- Όταν πληκτρολογείτε το PIN, καλύπτετε πάντα το χέρι σας με το άλλο χέρι ή κάποιο έγγραφο ή αντικείμενο, αποφεύγοντας έτσι να δουν το PIN σας. Σε κάθε περίπτωση, η πληκτρολόγηση του μυστικού αριθμού σε ΑΤΜ δεν θα πρέπει να γίνεται παρουσία τρίτων. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο στον περιβάλλοντα χώρο.

- Μη γνωστοποιείτε το PIN σε πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να σας αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, προφασιζόμενα να σας βοηθήσουν, με τον ισχυρισμό ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών. Οι τράπεζες δεν αναθέτουν σε υπαλλήλους τους ή τρίτους ποτέ τέτοια καθήκοντα.

- Κάνετε οι ίδιοι τις συναλλαγές σας. Μην επιτρέπετε να σας βοηθήσουν τη στιγμή της συναλλαγής, δίνοντας την κάρτα ή το PIN σας.

- Αν η κάρτα σας παρακρατηθεί από ΑΤΜ, βεβαιωθείτε επιτόπου γι' αυτό και επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα. Ομοίως ο κάτοχος θα πρέπει να επικοινωνεί επί τόπου και να ενημερώνει την τράπεζα για κάθε απρόοπτο ή ύποπτο κατά τις συναλλαγές του με ΑΤΜ.

- Αν χάσετε ή σας κλέψουν την κάρτα σας δηλώστε αμέσως την απώλεια ή την κλοπή στην τράπεζα στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ ή στο μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας σας.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ "Κουβέρ"

Με αφορμή παράπονα- καταγγελίες, που δέχτηκε τις
τελευταίες μέρες, η Ενωσή μας ,από

καταναλωτές, ό,τι ο λογαριασμός τους επιβαρύνθηκε με
"ΚΟΥΒΈΡ", και ενόψει,

της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, ενημερώνουμε τους
καταναλωτές ότι, η χρέωση

"ΚΟΥΒΕΡ"(σερβίτσια,μαχαιροπίρο
υνα,πετσέτες, οδοντογλυφίδες
κ.λ.π)στον λογαριασμό τους,

από κέντρα εστίασης, αναψυχής δεν επιτρέπεται ,αφού έχει
καταργηθεί με την υπαρ.1/7-5-07

Αγοραν.Διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι πρακτικές κάποιων επιχειρήσεων , να μεταθέσουν το κόστος
του "κουβέρ" σε άλλα

είδη, όπως ψωμί, εμφιαλωμένο νερό, θα πρέπει να μας αφυπνίσει
την προσοχή.

Το ψωμί ,είναι είδος το οποίο το παραγγέλουμε να μερίδα, εάν
δεν το παραγγείλουμε,

έχουμε το δικαίωμα να μη το δεχθούμε και να ζητήσουμε την επιστροφή του.

Υποχρέωση των παραπάνω επιχειρήσεων είναι, να παρέχουν στο
τραπέζι μας "νερό βρύσης",

το οποίο δεν χρεώνεται, εμφιαλωμένο νερό δικαιούνται να μας
σερβίρουν μόνο. εάν το ζητήσουμε.

Σύνθημά μας είναι : " Πληρώνουμε μόνο ότι παραγγείλουμε"

Τονίζουμε ακόμα ότι , υποχρέωση της επιχείρησης είναι να
αναγράφει ,όλα τα προσφερόμενα είδη,

με τις αντίστοιχες τιμές τους ,( στο τιμοκατάλογο ), οι οποίες
περιέχουν όλες τις επιβαρύνσεις(δημοτικό φόρο, αμοιβή σερβιτόρων,

αμοιβή ζωντανής μουσικής, Φ.Π.Α)

Η έκδοση ταμειακής απόδειξης, είναι υποχρεωτική και συνοδεύεται
από το πρωτότυπο του διπλοτύπου

παραγγελίας, σας συνιστούμε εάν η επιχείρηση δεν σας εκδώσει να
την αιτήτε για να μπορέσετε να

τεκμηριώσετε τυχόν καταγγελία σας.

Εάν παρά τις παραπάνω οδηγίες μας ,αντιμετωπίσετε καταστρατήγηση
αυτών, μπορείτε για περισσότερη

ενημέρωση, καταγγελίες , να απευθυνθείτε στο γραφείο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,
που βρίσκεται στην Πλατεία 1866 αρ.2

και στο τηλ. 2821092666.



Η Πρόεδρος


Ιωάννα Μελάκη

ΕΔΡΑ της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , Τηλέφωνο


Το Γραφείο της Ε.Π.Κ. ΧΑΝ βρίσκεται

Πλατεία 1866 Αριθ.2 πρώτος όροφος

Τηλέφωνο παραπόνων -καταγγελιών

2821092666

Καταγγελίες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Πλαφόν στις τιμές ζητούν οι βενζινοπώλες


Να σταματήσει η κοροϊδία των καταναλωτών και να επιβληθεί πλαφόν
στην τιμή των καυσίμων στην Κρήτη ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος. Παράλληλα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων έκανε λόγο για καρτέλ καυσίμων στα Χανιά και ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ήταν αρνητικός στην πρόταση ενεργοποίησης των διατάξεων του νόμου 3054/2002 και την επιβολή πλαφόν καυσίμων σε όλα τα στάδια της διακίνησής του, που κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4).
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για διεθνή και εγχώρια κοροϊδία απέναντι στους καταναλωτές σε ό,τι αφορά το θέμα των καυσίμων.
"Σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου έσπασε το φράγμα των 140 δολαρίων στις διεθνείς αγορές, με το πρόσχημα ότι το δολάριο έχει αποδυναμωθεί έναντι του ευρώ κι έχει πάει στο 1,58. Μα στο 1,58 ήταν και στις 11 Απριλίου το 2008 με την τιμή του βαρελιού στα 107 δολάρια. Δηλαδή, αυτό που λένε, ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ είναι η αιτία όλων των κακών, εμείς βλέπουμε ότι το δολάριο από το 1,55 μέχρι το 1,60 αυξομειώνεται τους τελευταίους 2 μήνες και το χρησιμοποιούν οι διεθνείς κερδοσκόποι για την άνοδο της τιμής του βαρελιού".
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και ειδικότερα τα Χανιά, ο κ. Κώτσος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει συγκεκριμάνα μέτρα: "Σε τοπικό επίπεδο θα έπρεπε να επιβάλλει πλαφόν όπως το έκανε και με το λάδι. Επίσης, σε πανελλαδικό επίπεδο θα έπρεπε να μην γίνονται καθημερινές αλλαγές των τιμών αλλά μια φορά τον μήνα ή τους 2 μήνες κι όχι κάθε μέρα να έχουμε τους κραδασμούς των διεθνών αγορών λες και τα συμβόλαια κλείνονται σε καθημερινή βάση".
Σε ό,τι αφορά την άρνηση του υπουργού να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, με την αιτιολογία ότι θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη κι ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νησί λιγότερο από ό,τι στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, ο κ. Κώτσος σημείωσε: "Και τα δύο είναι ψέματα. Καλούμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων διότι, με την έρευνα που έχουμε κάνει, θα πέσει η τιμή του λίτρου στην αμόλυβδη και τα υπόλοιπα είδη πάνω από 10 λεπτά, κι επιπλέον ζητάμε να μην κάνει καθημερινές αλλαγές στις τιμές των καυσίμων αλλά μια φορά τον μήνα. Να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στον χώρο του πετρελαίου και να βγει ξεκάθαρα (σ.σ. η κυβέρνηση) να πει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι μπορεί να κάνει".
Η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, Ιωάννα Μελάκη, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: "Τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή, δεν φθάνουν στον καταναλωτή. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά έχουν δημιουργήσει καρτέλ καυσίμων, με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση και συμπίεση στους πρατηριούχους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τις μεταφέρουν σε μας τους καταναλωτές".
Η κα Μελάκη επεσήμανε ότι καταναλωτές των Χανίων ζητούν από την πολιτεία "να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των εταιρειών και να ρυθμίσει το χωροταξικό, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρείες να μπουν στην τοπική αγορά".
Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την κατάσταση που παρατηρείται στα Χανιά.
"Οι επικρατούσες μονοπωλιακές καταστάσεις, ευνοούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, από τις εταιρείες, τα οποία φθάνουν στην τσέπη μας".
Η κα Μελάκη επεσήμανε ακόμα ότι η Ένωση Καταναλωτών δεν θα δεχθεί ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους των πρατηριούχων καυσίμων, ούτε ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας εις βάρος των κατανωλωτών.
"Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δίνει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των παραβατών αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει στις παρανομούσες επιχειρήσεις και στο δικό μας site θα αναδημοσιεύονται για την προστασία των καταναλωτών" είπε σχετικά και κάλεσε τους καταναλωτές εάν διαπιστώσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θίγονται τα καταναλωτικά τους δικαιώματα, από τους πωλητές υγρών καυσίμων, να το καταγγείλουν στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών που βρίσκονται στην Πλατεία 1866 (αριθ. 2) ή στο τηλέφωνο 28210-92666.

Πηγή:Χανιώτικα Νέα

Απόφαση Υπουρείου Ανάπτυξης(Αύξηση διδάκτρων)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 26 / 5 / 2008
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Αριθμ. Πρωτ.: Α4 - 1011
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ.ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΟΧ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ B΄
Ταχ. Δ/νση : Πλ. Κάνιγγος ΑΠΟΦΑΣΗ
Ταχ. Κώδικας : 101 81 Αθήνα ΩΣ Π.Δ
Πληροφορίες : Κ. ΚΟΡΒΕΣΗ
Τηλέφωνο : 210-3843326
FAX : 210 -3842642

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Το Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα»
2. Το Π.Δ. 397/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου» όπως ισχύει.
3. Το Π.Δ. 27/1996 «Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης».
4. Την υπ’ αριθμ. Δ15 /Α/Φ19/19955/8-10-07 κοινοί απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη και Γεώργιο Βλάχο».
5. Τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3279/1-11-2004 Φ.Ε.Κ. 205/Α «Δίδακτρα Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων».
6. Τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 3377/Φ.Ε.Κ. 202/Α/19-08-05.
7. Την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους όπως αυτή ανακοινώνεται από την Ε.Σ.Υ.Ε. και την μέση αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών.
8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Το ανώτατο ποσοστό αύξησης των διδάκτρων (Ζ) των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το σχολικό έτος 2008-2009 προσδιορίζεται σε 5% για τα πέραν του πρώτου διδακτικά έτη Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Το ποσοστό αυτό προκύπτει βάσει του τύπου 0,35Χ + 0,65Ψ = Ζ (όπου Χ= 2,9% Και Ψ= 6,14 %) που ορίζεται από το άρθρο 11 του Ν. 3279/2004.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.





Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
-Γραφ.κ. Υφυπουργού
-Γραφ. κ. Γεν. Γραμματέα Εμπορίου
-Γραφ. κ. Γεν. Δ/ντη Εσωτ. Εμπορίου
-Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (με Fax)
Δ/νσεις και Τμήματα Εμπορίου
-Αποδέκτες 14 Α.Δ./89
-Σύνδεσμος ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών
Εκπαιδευτηρίων FAX 8228158
-Δ/νση Διοικητικού (2) για δημοσίευση
-Δ/νση μας (2)

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

«Απόφαση Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια για Συμμόρφωση Τραπεζών με Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις»

Δελτιο Τυπου
Αθήνα, 24 Ιουνίου 2008


Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Βλάχος υπέγραψαν απόφαση με θέμα την απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στις συμβάσεις που συνάπτουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τους δανειολήπτες, μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου.

Η υπουργική απόφαση αφορά σε :

7 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις

430/05 και 1219/01 του Αρείου Πάγου
5353/03, και 6291/00 του Εφετείου Αθηνών
1119/02 και 1208/98 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
961/07 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο μέρος που έχει καταστεί αμετάκλητη.

3 κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων

συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου
συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών
συμβάσεις λογαριασμού καταθέσεως

και

15 συνολικά καταχρηστικούς όρους συναλλαγών.

Με την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης ρυθμίζονται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων και οι δανειολήπτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και συγκεκριμένα:
Απαγορεύεται η τράπεζα να ζητήσει από τον καταναλωτή ποινή προεξόφλησης σε περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να προεξοφλήσει το δάνειο που οφείλει μετά τον πρώτο χρόνο σε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Προβλέπεται ότι οι τόκοι που θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπολογίζονται με βάση τις 365 ημέρες και όχι τις 360 ώστε να αποφεύγονται οι σε βάρος του πρόσθετες χρεώσεις.
Απαγορεύεται η είσπραξη εξόδων «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου», ή «εξέτασης αιτήματος δανείου», κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσόν του δανείου.
Απαγορεύεται η επιβολή ποσού «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου»
Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καταναλωτής να πληρώσει έστω και μία δόση ή μέρος κάποιας δόσης δανείου που χρωστάει να του ζητήσει όλο το υπόλοιπο ποσό δανείου συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν στο δάνειο που του χορηγήθηκε.
Απαγορεύεται η τράπεζα όταν υποθηκεύει το σπίτι ενός καταναλωτή ο οποίος το αγοράζει με στεγαστικό δάνειο και εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο, να ζητά ως επιπλέον εξασφάλισή της και την μεταβίβαση των ενοικίων που τυχόν εισπράττει ο καταναλωτής σε περίπτωση που ενοικιάζει το σπίτι.
Απαγορεύεται η τράπεζα να υποχρεώνει τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο νόμος, όταν από δική της υπαιτιότητα δε φροντίζει εγκαίρως να ικανοποιηθεί από το πρόσωπο στο οποίο η ίδια έχει χορηγήσει το δάνειο.
Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.
Απαγορεύεται η τράπεζα να αυξάνει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor.
Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με κάποιο καταναλωτή σχετικά με κάποιο όρο που αφορά σύμβαση για έκδοση πιστωτικής κάρτας να υποχρεώνει τον τελευταίο να μεταβαίνει στα δικαστήρια της έδρας της για να δικασθεί η υπόθεσή του. Έτσι, αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και έξοδα των καταναλωτών, οι οποίοι σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο που βρίσκεται στην περιφέρεια της κατοικίας τους.
Κατοχυρώνεται η περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αμφισβητήσει τυχόν χρεώσεις και οφειλές από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.
Απαγορεύεται η τράπεζα να καταγγείλει οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, τη σύμβαση πίστωσης με τον κάτοχο (ή και να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση της κάρτας), καθώς και να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης.
Απαγορεύεται η τράπεζα να αναπροσαρμόζει την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο – καταναλωτή.
Απαγορεύεται η τράπεζα να παρακρατά προμήθεια ή να επιβάλει έξοδα στους καταναλωτές για την χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.
Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.

Με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την απόφαση αυτή αποκτούν καθολική εφαρμογή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το 1998 και μετά, αλλά ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με διάφορες προφάσεις απέφευγαν να τηρήσουν.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές στις συναλλαγές τους με όλους τους καταναλωτές, χωρίς να απαιτείται ο καταναλωτής να προσφεύγει κάθε φορά στη δικαιοσύνη για να πετύχει την απάλειψη όρου που έχει ήδη κριθεί καταχρηστικός με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ένα παρατηρηθούν περιπτώσεις (είτε από καταγγελίες καταναλωτών , είτε από αυτεπάγγελτη έρευνα) μη συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νόμο.

Με αφορμή την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης καλούμε τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους στο ζήτημα καθορισμού των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών που διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό.

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών των Ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα εξωτραπεζικά επιτόκια δανεισμού, από τα αντίστοιχα επιτόκια πιστωτικών καρτών σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και από τα επιτόκια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στη χώρα μας.

Για αυτό καλούμε τις τράπεζες στα πλαίσια της αυτορρύθμισης να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα, που θα αξιοποιεί το σκεπτικό παλαιότερης δικαστικής απόφασης και την εμπειρία άλλων χωρών χωρίς να αντιτίθεται στη λειτουργική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσπαθειών που από κοινού με τις ενώσεις καταναλωτών και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου, έχουμε ξεκινήσει με στόχο την αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά τραπεζικών προϊόντων και τη δημιουργία κουλτούρας υπεύθυνου δανεισμού.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα μακριά από λαϊκισμούς και υπερβολές, αλλά και χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις εκεί που οι επιχειρηματικές πρακτικές δε σέβονται τους νόμους και την κοινή λογική.»

Θέμα: «Αποτελέσματα έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2008


Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει ότι:

Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή (ΕΚΚ) Ελλάδας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας δημοσίευσαν για λογαριασμό του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ΕΚΚ) την τέταρτη έκθεση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία εστιάζεται στις καταγγελίες που υπέβαλαν οι καταναλωτές στα κέντρα κατά τη διάρκεια του 2007 και αφορούσαν στις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Κύριος στόχος της έκθεσης αυτής είναι να αποτυπώσει την εικόνα που παρουσίασε πανευρωπαϊκά το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά το 2007, με βάση τις καταγγελίες που υπέβαλαν οι καταναλωτές στο ΕΚΚ του εκάστοτε Ευρωπαϊκού κράτους.

Σε όλη την Ευρώπη το Δίκτυο ΕΚΚ παρέλαβε το έτος 2007 8.834 απλές καταγγελίες (=καταγγελίες για τις οποίες δεν απαιτείται περαιτέρω ενέργεια) και 1.552 κανονικές καταγγελίες (=καταγγελίες για τις οποίες απαιτείται η μετέπειτα παρέμβαση ή περαιτέρω ενέργεια από τα ΕΚΚ) και διαφορές (= παραπομπές καταγγελιών από τα ΕΚΚ σε εξωδικαστικά όργανα ή Ειδικά Σώματα Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καταγγελίες δεν κατέληξαν σε επίλυση, μέσω της απευθείας επαφής ανάμεσα στον έμπορο και τον καταναλωτή, σε σχέση με αγορές μέσω διαδικτύου κατά την έννοια της έκθεσης.
Η μεγαλύτερη κατηγορία καταγγελιών από καταναλωτές αφορούσε σε ζητήματα σχετικά με την παράδοση (αγαθών), υπολογιζόμενες σε ποσοστό 75% επί του συνόλου των κανονικών καταγγελιών και διαφορών που χειρίστηκε το Δίκτυο ΕΚΚ κατά τη διάρκεια του 2007. Η δεύτερη πιο κοινή κατηγορία καταγγελιών σχετίζεται με ζητήματα που αφορούν στο ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία που παρήγγειλε ο καταναλωτής.

Από την έρευνα καταδεικνύεται ότι

50% αφορούσε σε προβλήματα παράδοσης
25% αφορούσε σε ελαττωματικά προϊόντα και υπηρεσίες
11% αφορούσε σε προβλήματα ως προς τους όρους συμβολαίου.
6% αφορούσε στο τίμημα και την πληρωμή των προϊόντων και των υπηρεσιών
4% αφορούσε σε αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο καταναλωτής
2% αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
1% εξαπάτηση, και
1% λοιπές περιπτώσεις

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος για το έτος 2007 έλαβε 88 καταγγελίες αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
περίπου 80% (70 καταγγελίες) αφορούσε προβλήματα σχετικά με την παράδοση των προϊόντων
περίπου 20% (18 υποθέσεις) αφορούσε όρους συμβολαίου
Ενδεικτικότερα, από τις 88 υποθέσεις οι 50 αφορούσαν απλές καταγγελίες και οι υπόλοιπες 38 κανονικές καταγγελίες. Για τις 38 αυτές καταγγελίες το ΕΚΚ Ελλάδος συνεργάστηκε με τα άλλα Κέντρα του Δικτύου. Εξ’ αυτών θετικά έκλεισαν 20 υποθέσεις, αρνητικά 13 υποθέσεις και 6 εκκρεμούν.

Η πανευρωπαϊκή έρευνα των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή καταλήγει ότι το διακρατικό εμπόριο μέσω Διαδικτύου παρέχει στο κοινό εξαιρετικές δυνατότητες επιλογής και τιμών, ενώ παράλληλα προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές άμεση και εύκολη πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς.

Το Δίκτυο ΕΚΚ ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους, όταν πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω Διαδικτύου και τους συνεπικουρεί σε περίπτωση προβλήματος.

Η έρευνα καταλήγει στο πόρισμα ότι η περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των μηχανισμών Εναλλακτικής και Ηλεκτρονικής Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλίζεται απόλυτα η προάσπιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή και η τελική δικαίωσή του, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να κινηθούν χρονοβόρες και δαπανηρές νομικές διαδικασίες.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΔΕΗ Από Τρίτη ακριβότερη 7%

Κανονικά θα ισχύσουν οι αυξήσεις 7% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την Τρίτη 1η Ιουλίου. Η μόνη παραχώρηση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθούν τα τιμολόγια για τους πολύτεκνους και τις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες. Ετσι, τη μεσοσταθμική αύξηση του 7% θα μοιραστούν τα άλλα τιμολόγια, δηλαδή όσα έχουν καταναλώσεις υψηλότερες από 800 κιλοβατώρες, τα εμπορικά, τα βιομηχανικά κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα οικιακά τιμολόγια η αύξηση θα είναι 5,5 - 6,5%, ενώ στα επαγγελματικά θα είναι πολύ υψηλότερη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, οι συνδέσεις με καταναλώσεις κάτω από 800 κιλοβατώρες, που θα έχουν μηδενική αύξηση, αντιπροσωπεύουν το 43% του συνόλου, άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, από το μέτρο ευνοούνται περίπου οι μισοί καταναλωτές της ΔΕΗ και κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κυρίως τις δεύτερες και κάθε είδους παραθεριστικές κατοικίες.

Τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ.Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι «σε μια περίοδο που τα εισοδήματα και τα νοικοκυριά πιέζονται ασφυκτικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν» και ανέφερε ότι αν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν αρκετά στην ανάπτυξη των νοικοκυριών και της χώρας ταυτόχρονα αγνοούν δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και αμετάκλητες, προωθούν παραπλανητικές διαφημίσεις, από τις οποίες δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της οφειλής του δανειολήπτη, ακολουθούν επιθετικές εμπορικές πρακτικές για την έκδοση πιστωτικών καρτών ή και άλλων τραπεζικών προϊόντων και επιβάλουν υπερβολικές χρεώσεις και ανεξήγητες προμήθειες.

Επιπλέον σημείωσε ότι αυτές οι πρακτικές ακολουθούνται ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης, αξιοποιώντας μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση, με επιστολή του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ζητήσει να διαβιβαστεί προς τις τράπεζες, η επιθυμία της πολιτείας να υιοθετήσουν οι τράπεζες την απόφαση αυτή, έστω και αν δεν έχει τελεσιδικήσει τουλάχιστον σε ότι αφορά κάποια σημεία, όπως:

- Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο.

- Χρέωση προμήθειας 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων. Το ποσό αυτό φέρεται να μην δικαιολογείται ως κόστος για την έκδοση απόδειξης.

- Επιβαλλόμενα έξοδα αδράνειας από 0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες, καθώς δε δικαιολογείται επαρκώς πώς προκύπτουν έξοδα και για κινούμενους και για ακίνητους λογαριασμούς, ενώ λογικά εξοικονομούν οι τράπεζες λειτουργικό κόστος από τη μη κίνηση.

- Κλιμακωτή χρέωση από 3-20 ευρώ σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, η οποία δεν αιτιολογεί επαρκώς σε ποια λειτουργικά έξοδα αντιστοιχεί.

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ζητούν βενζινοπώλες στα Χανιά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 27-06-08

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Χανιά ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών και η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών του νομού.

Η τιμή της αμόλυβδης στα Χανιά διαμορφώθηκε σήμερα στο 1,37 ευρώ ανά λίτρο περίπου, γεγονός που προβληματίζει καταναλωτές, αλλά και πρατηριούχους του νομού που, όπως είπε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Βαγγέλης Κώτσος, δέχονται και τα παράπονα των επισκεπτών του νησιού.

Όπως ανέφερε ο κ.Κώτσος, το αίτημα για την επιβολή πλαφόν είχε τεθεί και προ μηνός και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη απαντήσει αρνητικά, με το αιτιολογικό ότι αφενός στα Χανιά οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου διότι αυτό θα σήμαινε και νέες αυξήσεις. «Αν επιβληθεί πλαφόν, η τιμή της αμόλυβδης θα πέσει κατά τουλάχιστον δέκα λεπτά το λίτρο, ανακουφίζοντας αισθητά την τσέπη των καταναλωτών», υποστήριξε ο κ.Κώτσος

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων Ιωάννα Μελάκη υποστήριξε ότι «οι εταιρίες καυσίμων που δραστηριοποιούνται στο δυτικότερο νομό της Κρήτης, έχουν δημιουργήσει καρτέλ, με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση και συμπίεση των πρατηριούχων και κατ' επέκταση των καταναλωτών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ

Χανιά 27—6-2008

ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στην μάχη για τον περιορισμό της ακρίβειας-πάταξη της

αισχοκέρδιας σε ένα από τους μεγαλύτερους μοχλούς της οικονομίας (ΚΑΎΣΙΜΑ), καλεί

ολη την αλυσίδα της αγοράς των καυσίμων, πολιτεία , διυλιστήρια, εταιρείες, καταναλωτές,

να αλλάξουν διακινητική, εμπορική ,κερδοσκοπική ,καταναλωτική συμπεριφορά.

Τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκεί, δεν φθάνουν στον καταναλωτή.

Καρτέλ καυσίμων έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά,

με αποτέλεσμα την οικονομική πίεση και συμπίεση στους πρατηριούχους, οι οποίοι , με την

σειρά τους, τις μεταφέρουν σε μας τους καταναλωτές.

Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας, από δώ από τα Χανιά μας, και ζητάμε από την πολιτεία

να βάλει τέλος στην ανεξέλεκτη συμπεριφορά των εταιρειών, να ρυθμίσει το χωροταξικό,

ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρείες να μπουν στην τοπική αγορά, τώρα δεν υπάρχει

ανταγωνιστικό κίνητρο, και θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι επικρατούσες μονοπωλιακές καταστάσεις ,ευνοούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας,

από τις εται ρείες ,τα οποία φθάνουν στην σκέπη μας
.
Οι πρατηριούχοι προφανώς εγκλοβισμένοι στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους

αφέντες (εταιρείες), κατασκευάζουν τεχνάσματα( νοθεία , ελλειματική παράδοση ) για να

καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, (αφού το κέρδος τους είναι μεικτό έως 5%).

Εμείς σαν τοπική ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών ,στηρίζουμε τους παραδοσιακούς

Βενζινοπώλες, είναι άνθρωποι του μεροκάματου,της διπλάνής πόρτας, και καλούμε

την πολιτεία να σκύψει στα προβλήματά τους που είναι : Η μείωση των παραγόντων

που αυξάνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ασφαλιστικό,,κ.λ.π να μεγαλώσει η αγορά στα κάυσιμα στα

ΧΑΝΙΆ, για να μπορούν να έχουν συμφέρουσα επιλογή.


Τονίζουμε όμως

Ότι, δεν θα δεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές έκ μέρους των πρατηριούχων


του κλάδου των καυσίμων.

Ούτε εις βάρος των οικονομικών μας συμφερόντων (αισχροκέρδεια) ούτε με μη ασφαλή καύσιμα

(Νοθεία) ,αλλά ούτε και ελλειματική παράδοση καυσίμου, είτε στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

μας ,είτε στο τεπόζιτο του σπιτιού μας.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή , δίνει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των παραβατών

αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει στις παρανομούσες επιχειρήσεις και στο δικό μας site

θα α ναδημοσιεύονται για την προστασία των καταναλωτών.

Λέμε στην πολιτεία όχι στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς.Δεν δεχόμαστε πλέον

απροσανατολισμό, με αστεία επιχειρήματα.Ναι γνωρίζουμε ότι τα καύσιμα διεθνώς

αυξάνουν τις τιμές, αφού αυξάνεται η τιμή του ΒΡΕΝΤ, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η τελική

τιμή του καταναλωτή εξαρτάται ΜΟΝΟ ΚΑΤΆ 30-35% από την τιμή του ΒΡΕΝΤ,και επίσης είμαστε

γνώστες ότι οι φόροι και οι δασμοί των καυσίμων στην Ελλάδα είναι σημαντοικά χαμηλότεροι

σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαικό φόρο.

Βιώνουμε όμως στην τοπική αγορά αυξημένες τιμές μέχρι και 10% πάνω από το μέσο όρο
της Χώρας.

Κάνουμε κάλεσμα στους βουλευτές του Νομού μας, να σταθούν στο πρόβλημα, και ν α υποστη

ρίξουν τη θέση μας στο Κοινοβούλιο που είναι «κτύπημα της ακρίβειας στα καύσιμα στο Νομό μας»

Τα Χανιά μας είναι αγαπητός προορισμός και για ντόπιους αλλά και για ξένους επισκέπτες,

Με την ακρίβεια των καυσίμων ας μη γίνει μακρινό όνειρο, απλησίαστος προορισμός.

Δεν αξίζει ο Νομός μας την απομόνωση,την αποξένωση, ας μεριμνήσουμε όλοι να μη συμβεί αυτό.

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, ότι εάν διαπιστώσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά

που θίγονται τα καταναλωτικά τους δικαιώματα, από τους πωλητές υγρών καυσίμων, να

το καταγγείλουν στην ΄Ενωσή μας που το γραφείο της βρίσκεται στην Πλατεία 1866 αριθ.2

και στο τηλέφωνο 2821092666





H Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Πρόστιμα ύψους 281.090 € για διάθεση μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά καυσίμων.

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 12 Ιουνίου 2008



Η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, ύστερα από σχετικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από κλιμάκια των Δ.Ε.Δ.Α.Κ και των Νομαρχιών όλης της χώρας σε πρατήρια υγρών καυσίμων, εξέδωσε, σε εφαρμογή του άρθρου 14 παρ. 3 του Νόμου 2251/94, όπως ίσχυε κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, τριάντα (30) αποφάσεις επιβολής χρηματικού προστίμου εις βάρος ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 7 του Νόμου 2251/94 περί «Προστασίας των Καταναλωτών».
Συγκεκριμένα, τα ανωτέρω πρόστιμα, συνολικού χρηματικού ποσού 281.090 ευρώ, επιβλήθηκαν σε είκοσι οκτώ (28) ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, γιατί διέθεσαν στην αγορά μη ασφαλή καύσιμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.


Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας προστίμων

Α/Α ΔΕΔΑΚ/ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ
1 ΆΡΤΑΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΑΡΤΑΣ 1.950 €
2 ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 57 ΧΛΜ. Ε.Ο ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ-ΟΙΝΟΦΥΤΑ 15.000 €
3 ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΟΥΠΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΜΑΘΙΑΣ 7.500 €
4 ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΟΥΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΕΛΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑΣ 11.000 €
5 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ 74-ΛΑΓΥΝΑ 3.600 €
6 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΓ. ΝΕΣΤΩΡΟΣ 2 13.860 €
7 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΟΥΦΗΣ Η.-ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ Ε. Ο.Ε Ν. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 88 6.000 €
8 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 57-ΙΩΝΙΑ 3.500 €
9 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΡΜΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 4.000 €
10 ΚΕΔΑΚ ΡΟΥΣΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 1-ΜΕΓΑΡΑ 2.500 €
11 ΚΕΔΑΚ ΣΟΛΟΪΛ ΑΕ ΠΙΝΔΟΥ 65 -Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 3.000 €
12 ΚΕΔΑΚ ΚΑΤΗΦΟΡΗ ΜΟΣΧΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ & ΜΙΧΑΛΑΚΗ 36Β 10.000 €
13 ΚΕΔΑΚ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 37 ΡΟΥΦ 8.000 €
14 ΚΕΔΑΚ ΑΦΟΙ ΠΑΠΠΑ & ΣΙΑ ΟΕ Λ. ΑΘΗΝΩΝ 110 20.000 €
15 ΚΕΔΑΚ ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ 17-ΧΑΛΑΝΔΡΙ 20.000 €
16 ΚΕΔΑΚ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ 91-93-ΑΧΑΡΝΑΙ 10.000 €
17 ΚΕΔΑΚ ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 8-ΔΡΟΣΙΑ 15.000 €
18 ΚΕΔΑΚ ΚΑΛΥΜΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 132 3.500 €
19 ΚΕΔΑΚ ΓΟΥΝΑΡΗΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 21 ΧΛΜ. Λ. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΥΡΙΟΥ (ΔΥΟ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ) 40.000 €
20 ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΔΥΟ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ) 7.500 €
21 ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε 2 ΧΛΜ. Ε.Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 8.100 €
22 ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΠΑΝΟΣ Δ.- ΤΣΟΛΑΚΗΣ Θ. Ο.Ε ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ 4 & ΑΓΧΙΑΛΟΥ 103-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 15.000 €
23 ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΙΑΚΑΡΑΣ Ε. ΝΙΚΟΛ. Λ. ΘΗΒΩΝ 32-ΠΕΙΡΑΙΑΣ 20.000 €
24 ΠΕΛΛΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΕΑ ΠΕΛΛΑ 7.800 €
25 ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΧΑΪΔΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 28 ΧΛΜ. Ε.Ο ΠΡΕΒΕΖΗΣ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5.280 €
26 ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΗΛΙΑΣ ΣΑΛΩΝΩΝ 17-ΑΜΦΙΣΣΑ 2.500 €
27 ΧΑΝΙΩΝ ΤΣΙΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΚΙΝΕ ΧΑΝΙΩΝ 1.500 €
28 ΧΑΝΙΩΝ ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΩΝΙ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ 15.000 €

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

YΠΑΝ: Συμμόρφωση τραπεζών με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Απόφαση με θέμα την απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στις συμβάσεις που συνάπτουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τους δανειολήπτες υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Γεώργιος Βλάχος, μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου.

Η υπουργική απόφαση αφορά σε

Eπτά αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις

430/05 και 1219/01 του Αρείου Πάγου

5353/03, και 6291/00 του Εφετείου Αθηνών

1119/02 και 1208/98 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

961/07 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο μέρος που έχει καταστεί αμετάκλητη.

Tρεις κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων

συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου

συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών

συμβάσεις λογαριασμού καταθέσεως και

15 συνολικά καταχρηστικούς όρους συναλλαγών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης ρυθμίζονται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων και οι δανειολήπτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και συγκεκριμένα:

Απαγορεύεται η τράπεζα να ζητήσει από τον καταναλωτή ποινή προεξόφλησης σε περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να προεξοφλήσει το δάνειο που οφείλει μετά τον πρώτο χρόνο σε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Προβλέπεται ότι οι τόκοι που θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπολογίζονται με βάση τις 365 ημέρες και όχι τις 360 ώστε να αποφεύγονται οι σε βάρος του πρόσθετες χρεώσεις.

Απαγορεύεται η είσπραξη εξόδων «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου», ή «εξέτασης αιτήματος δανείου», κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσόν του δανείου.

- Απαγορεύεται η επιβολή ποσού «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου»

- Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καταναλωτής να πληρώσει έστω και μία δόση ή μέρος κάποιας δόσης δανείου που χρωστάει να του ζητήσει όλο το υπόλοιπο ποσό δανείου συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν στο δάνειο που του χορηγήθηκε.

- Απαγορεύεται η τράπεζα όταν υποθηκεύει το σπίτι ενός καταναλωτή ο οποίος το αγοράζει με στεγαστικό δάνειο και εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο, να ζητά ως επιπλέον εξασφάλισή της και την μεταβίβαση των ενοικίων που τυχόν εισπράττει ο καταναλωτής σε περίπτωση που ενοικιάζει το σπίτι.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να υποχρεώνει τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο νόμος, όταν από δική της υπαιτιότητα δε φροντίζει εγκαίρως να ικανοποιηθεί από το πρόσωπο στο οποίο η ίδια έχει χορηγήσει το δάνειο.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να αυξάνει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor.

- Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με κάποιο καταναλωτή σχετικά με κάποιο όρο που αφορά σύμβαση για έκδοση πιστωτικής κάρτας να υποχρεώνει τον τελευταίο να μεταβαίνει στα δικαστήρια της έδρας της για να δικασθεί η υπόθεσή του. Έτσι, αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και έξοδα των καταναλωτών, οι οποίοι σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο που βρίσκεται στην περιφέρεια της κατοικίας τους.

- Κατοχυρώνεται η περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αμφισβητήσει τυχόν χρεώσεις και οφειλές από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να καταγγείλει οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, τη σύμβαση πίστωσης με τον κάτοχο (ή και να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση της κάρτας), καθώς και να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να αναπροσαρμόζει την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο – καταναλωτή.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να παρακρατά προμήθεια ή να επιβάλει έξοδα στους καταναλωτές για την χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.

Δηλώσεις Χρ. Φώλια

Με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την απόφαση αυτή αποκτούν καθολική εφαρμογή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το 1998 και μετά, αλλά ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με διάφορες προφάσεις απέφευγαν να τηρήσουν.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές στις συναλλαγές τους με όλους τους καταναλωτές, χωρίς να απαιτείται ο καταναλωτής να προσφεύγει κάθε φορά στη δικαιοσύνη για να πετύχει την απάλειψη όρου που έχει ήδη κριθεί καταχρηστικός με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Εάν παρατηρηθούν περιπτώσεις (είτε από καταγγελίες καταναλωτών , είτε από αυτεπάγγελτη έρευνα) μη συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νόμο.

Εκκληση για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής των τραπεζών στα επιτόκια πιστωτικών καρτών

«Με αφορμή την έκδοση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης καλούμε τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους στο ζήτημα καθορισμού των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών που διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό», δήλωσε ο κ. Φώλιας.

«Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών των Ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα εξωτραπεζικά επιτόκια δανεισμού, από τα αντίστοιχα επιτόκια πιστωτικών καρτών σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και από τα επιτόκια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στη χώρα μας. Για αυτό καλούμε τις τράπεζες στα πλαίσια της αυτορρύθμισης να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, σε χαμηλότερα επίπεδα.

»Παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα, που θα αξιοποιεί το σκεπτικό παλαιότερης δικαστικής απόφασης και την εμπειρία άλλων χωρών χωρίς να αντιτίθεται στη λειτουργική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.Η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσπαθειών που από κοινού με τις ενώσεις καταναλωτών και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου, έχουμε ξεκινήσει με στόχο την αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά τραπεζικών προϊόντων και τη δημιουργία κουλτούρας υπεύθυνου δανεισμού.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα μακριά από λαϊκισμούς και υπερβολές, αλλά και χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις εκεί που οι επιχειρηματικές πρακτικές δε σέβονται τους νόμους και την κοινή λογική».

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Οι τράπεζες «στα κρυφά» βγάζουν στο σφυρί ακίνητα για οφειλές από 1.800 ευρώ

Εκρηξη κατασχέσεων και πλειστηριασμών κατοικιών και αυτοκινήτων καταγράφεται από την αρχή του έτους, καθώς δεν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς για οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ, με συνέπεια οι τράπεζες να προχωρούν σε εκποιήσεις ακινήτων ακόμη και για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις τραγωδίας, καθώς μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2008 και μόνο στην Αττική, είχαμε αύξηση των αιτήσεων κατασχέσεων έως και 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνουν 150.000 αιτήσεις κατασχέσεων έναντι 120.000 πέρυσι και 100.000 το 2006.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Κρητικός, επισημαίνει ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιδημία των κατασχέσεων και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, χωρίς καμία προϋπόθεση». Οπως τονίζει, ουσιαστικά έχει καταστεί ανενεργή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να «βγαίνουν στο σφυρί» ακίνητα, ακόμα και για οφειλές που ξεκινούν από 1800 ευρώ και φθάνουν και τα 16.000 ευρώ, ενώ μια συγκεκριμένη τράπεζα κίνησε τη διαδικασία κατάσχεσης για οφειλή μόλις 289 ευρώ».

Δώρον άδωρον Οπως καταγγέλλουν στην «Οικονομία» έμπειροι νομικοί, η τελική μορφή της διάταξης, που πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή, είναι εξαιρετικά απαιτητική και υποχρεώνει τον δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των 15 ημερών -αναλαμβάνοντας φυσικά και το αντίστοιχο οικονομικό βάρος-, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του.

Οι τράπεζες είτε αμφισβητούν τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ανεπίσημα ότι οι πλειστηριασμοί που έγιναν μέσα στο 2007 «μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών», είτε αρνούνται ότι γίνονται πλειστηριασμοί. Σε κάθε περίπτωση, δεν «έχουν διαθέσιμα στοιχεία» για τους πλειστηριασμούς που προκαλούν οι ίδιες, όπως αρνούνται και ότι υπάρχει υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Τραπεζικά στελέχη, ωστόσο, υπαινίσσονται το πρόβλημα προβάλλοντας την ανάγκη να γίνει ο ανταγωνισμός των τραπεζών ποιοτικός και όχι ποσοτικός, όπως μέχρι σήμερα, όπου προκειμένου να πάρουν μερίδια αγοράς, πολλές τράπεζες έχουν δώσει εκατοντάδες χιλιάδες «θαλασσοδάνεια».

Πρόταση της Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδας, προκειμένου να ανασάνουν τα νοικοκυριά, είναι να επιμηκυνθεί το διάστημα καθυστέρησης, μετά το οποίο θα γίνεται απαιτητό όλο το χρέος. Αυτό σήμερα φθάνει έως και τους τρεις μήνες και θα πρέπει, σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, να αυξηθεί έως τους πέντε μήνες.

Επίσης, για όσους έχουν χρέη σε πιστωτικές κάρτες ή ανοιχτά δάνεια, η ελάχιστη καταβολή θα πρέπει να μειωθεί στο 1% του συνολικού χρέους, έναντι 2,5%-5% σήμερα.

Ακόμη, όπως επισημαίνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες μπορούν, αν θέλουν, να αφαιρέσουν τους τόκους από τα δάνεια για ορισμένο χρονικό διάστημα ή να «παγώσουν» τα χρέη, μέχρι ο πελάτης τους να βγει από τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Στο «κόκκινο» 400.000 νοικοκυριά

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Κρητικός, επισημαίνει ότι το 60% των αιτήσεων κατάσχεσης αφορά δανειολήπτες 25 έως 45 ετών, το μηνιαίο εισόδημα των οποίων (οικογενειακό) κυμαίνεται ανάμεσα στα 1.600 και τα 1.700 ευρώ, δηλαδή «ηλικίες που προσπαθούν να κάνουν το ξεκίνημά τους στη ζωή τους».

Να παγώσουν οι κατασχέσεις ακινήτων από τις τράπεζες για οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και από κάρτες, ζητούν δανειολήπτες και καταναλωτές, καθώς διαπιστώνουν ότι το φαινόμενο έχει πάρει μορφή επιδημίας, όχι μόνο για σπίτια, αλλά και για χιλιάδες αυτοκίνητα, μικρού και μεσαίου κυβισμού που βγαίνουν κάθε χρόνο στο σφυρί. Χαρακτηριστικό είναι ότι 1 στα 7 αυτοκίνητα που αγοράζονται σήμερα με δάνειο, κατάσχεται, επειδή οι κάτοχοι των αυτοκινήτων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 400.000 νοικοκυριά δυσκολεύονται ή καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους και κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2011-2012, καθώς η Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδας εκτιμά ότι οι σχετικές αιτήσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα των 200.000 με 250.000. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 120.000 νοικοκυριά δεν εξυπηρετούν τις πάσης φύσεως οφειλές τους και 400.000 νοικοκυριά καθυστερούν από 1 έως 3 δόσεις.

Νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 45 ευρώ, με χαμηλό μηνιαίο εισόδημα είναι οι κατηγορίες των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα είναι κατά κανόνα η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (απόλυση) και η αύξηση των επιτοκίων που την τελευταία διετία έχει εκτινάξει κατά περίπου 2.000 ευρώ το μέσο ετήσιο κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου...

Νόμος-παγίδα από την κυβέρνηση

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτου, το οποίο αποδειγμένα αποτελεί την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Βέβαια, η γενική αυτή διατύπωση συνοδεύεται από μια σειρά προϋποθέσεων:

1. Η απαίτηση της τράπεζας από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες να μην υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

2. Να μην έχει εγγραφεί με τη βούληση του οφειλέτη προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της τράπεζας.

3. Ο οφειλέτης να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία.

4. Να έχει ασκηθεί από τον οφειλέτη αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού σε διάστημα 15 ημερών από την ημέρα έκδοσης της διαταγής πληρωμής.

Προβλήματα Ο νόμος ρητά αναφέρει ότι, αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει κανονικά σε διαδικασίες κατάσχεσης του ακινήτου. Κι εδώ ξεκινούν τα προβλήματα:

Οι δανειολήπτες δεν έχουν πληροφορηθεί τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου. Μένουν ήσυχοι, καθώς θυμούνται την πρωθυπουργική εξαγγελία για προστασία της πρώτης κατοικίας και, όταν πλέον φτάσουν να συμβουλευθούν δικηγόρο, η προθεσμία των 15 ημερών έχει παρέλθει.

Η απαίτηση του νόμου για προσφυγή στα δικαστήρια κοστίζει. Μια αίτηση ανακοπής κοστίζει κοντά στα 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος για τον οφειλέτη, που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε δυσμενή θέση. Στην πραγματικότητα, το κόστος μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς ο δικηγόρος πρέπει να παραστεί δύο φορές στις δικαστικές αίθουσες: μία για τα ασφαλιστικά μέτρα και μία δεύτερη για την ανακοπή.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Aπαγόρευση λειτουργίας καμερών σε κέντρο διασκέδασης

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι είναι παράνομη η εγκατάσταση καμερών σε χώρους διασκέδασης και εστίασης (καφέ, μπαρ, κ.τλ.) και η μετάδοση εικόνας "ζωντανά" στο διαδίκτυο.

Επιχειρηματίας έθεσε ερώτημα στην Αρχή με το οποίο ζητούσε να γνωμοδοτήσει αν μπορεί να λειτουργήσει κάμερες σε χώρο διασκέδασης και εστίαση (καφέ, μπαρ, κ.τλ.) και να μεταδίδει την εικόνα "ζωντανά" στο διαδίκτυο. Ο επιχειρηματίας είχε σκοπό να προσφέρει την υπηρεσία αυτή σε ενδιαφερόμενους άλλους επιχειρηματίες.

Στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι η πιλοτική εγκατάσταση που εξετάστηκε δεν επιτρέπει την άμεση αναγνώριση προσώπων. Ωστόσο, προσθέτει η Αρχή, "δεδομένου ότι το όνομα και η τοποθεσία της καφετέριας είναι γνωστά, αν κάποιος έχει γνώση του ότι συγκεκριμένο πρόσωπο βρίσκεται εκεί, τότε πιθανόν παρακολουθώντας την μεταδιδόμενη εικόνα στο διαδίκτυο, να μπορεί να ταυτοποιήσει το πρόσωπο (συνδυάζοντας σωματικά χαρακτηριστικά που ήδη γνωρίζει, ντύσιμο, παρέα, κ.τλ.), και έτσι να "παρακολουθεί" κατά κάποιο τρόπο το πρόσωπο αυτό".

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ

Μία στις πέντε επιχειρήσεις κλέβει τους καταναλωτές

Μία στις πέντε επιχειρήσεις κλέβει τους καταναλωτές
Πρωταθλητές στην αισχροκέρδεια εστιατόρια, πάρκινγκ και λιανεμπόριο

Οργιο αισχροκέρδειας στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησαν στην αγορά οι αρμόδιες αγορανομικές διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μία στις πέντε επιχειρήσεις κλέβει τους καταναλωτές

«Πρωταθλητές» στις παραβάσεις αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (εστιατόρια, χώροι στάθμευσης, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.) με μία στις πέντε να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, οι διανομείς του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένας στους πέντε «έκλεβε» ποσότητες στις παραδόσεις, ενώ ερωτηματικά προκαλούν οι δυσανάλογες σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων παραβάσεις που έχουν καταγραφεί στις λαϊκές αγορές και τις επιχειρήσεις διάθεσης βιομηχανικών προϊόντων (σούπερ μάρκετ κ.λπ.). Σε δύο κλάδους οι οποίοι «φουσκώνουν» τον πληθωρισμό και διογκώνουν την ακρίβεια, οι παραβάσεις στο σύνολο των τεσσεράμισι χρόνων της ΝΔ είναι χαμηλές, αν και στο πρώτο τρίμηνο του έτους εντυπωσιακά υψηλές.

Και το κυριότερο; Πρόκειται για δύο τομείς όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα παράπονα των καταναλωτών, αλλά διατίθεται και το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος.

Οι τιμές Επιπλέον, μία άλλη διαπίστωση για τα χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας έχει να κάνει με το ότι οι τιμές δεν ελέγχονται, και συνεπώς οι έλεγχοι αρκούνται μόνο στον εντοπισμό αγορανομικών παραβάσεων.

Διαπιστώνεται, επίσης, κατά τη διαχρονική επεξεργασία των στοιχείων μεγάλη ανομοιογένεια στους αριθμούς των ελέγχων, γεγονός που δείχνει την ανυπαρξία σχεδίου και προγραμματισμού στους ελέγχους.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που αποκαλύπτει η «Οικονομία», από τις αγορανομικές διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης Τιμών Παροχής Υπηρεσιών, Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων και Τιμών Τροφίμων Ποτών καθώς και από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΚΕΔΕΠ) και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ), αφορούν μόνο στην Αττική.



Δεύτερη φύση οι παραβάσεις

Μία στις πέντε επιχειρήσεις εξαπατά τους καταναλωτές με παραπλανητικούς τιμοκαταλόγους, πινακίδες, πλασματικές εκπτώσεις κ.λπ. Συνολικά η αρμόδια υπηρεσία διενήργησε από το 2004 έως και το πρώτο τρίμηνο του έτους 4.481 ελέγχους και κατέγραψε 888 παραβάσεις. Οι έλεγχοι αφορούσαν σε επιχειρήσεις εστίασης - αναψυχής, ένδυσης - υπόδησης τις περιόδους των εκπτώσεων, καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών, συνεργεία αυτοκινήτων, χώρους στάθμευσης, ιδιωτικά σχολεία, πάρκινγκ κ.λπ.

Ανομοιογένεια Τα αποτελέσματα αυτά των ελέγχων θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως τάση συμμόρφωσης της αγοράς, αλλά ο ισχυρισμός αυτός έρχεται να καταρριφθεί με την ανομοιογένεια σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ελέγχων ανά έτος. Για παράδειγμα, το 2004 έγιναν 1.240 και το 2007 1.312, ενώ όπως προαναφέρθηκε, τα δύο ενδιάμεσα έτη ήταν σημαντικά λιγότεροι. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το 2004 οι παραβάσεις αντιπροσώπευαν το 37% του συνόλου των ελέγχων, ενώ τις επόμενες χρονιές το ποσοστό παραβατικότητας κυμαινόταν από 15% έως 22%. Συνεπώς, το πρώτο τρίμηνο του έτους μάλλον η αρμόδια διεύθυνση έδινε δεύτερη ευκαιρία στους παραβάτες...

Οι κάνουλες της... αρπαχτής

Ενας στους πέντε διανομείς πετρελαίου θέρμανσης αισχροκερδούσε με το πανάκριβο και άκρως απαραίτητο για την επιβίωση των νοικοκυριών αγαθό. Πρόκειται για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με ελλειμματικές παραδόσεις ποσοτήτων, παραποιημένα ή ανύπαρκτα παραστατικά, «πειραγμένους» μετρητές, παράνομες σωληνώσεις κ.λπ.

ηΜειωμένος Το άκρως ανησυχητικό σε αυτόν τον κλάδο είναι πως παρά τις τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου θέρμανσης κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2007 - Απριλίου 2008, ο αριθμός των ελέγχων και άρα και των παραβατών ήταν αισθητά μειωμένος. Για τη σεζόν αυτή διενεργήθηκαν 1.815 έλεγχοι και βρέθηκαν μόλις 178 παραβάσεις, ενώ την περσινή περίοδο Οκτωβρίου 2006- Απριλίου 2007 οι έλεγχοι ήταν 2.063 και οι παραβάσεις 499!

Το γεγονός αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε δώσει εντολή στην αρμόδια διεύθυνση των ΚΕΔΕΠ να δείχνει σιωπηρή ανοχή όταν εντοπίζονταν παράνομες σωληνώσεις στα βυτιοφόρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους υποστήριζαν ότι δεν είχαν προλάβει να προσαρμοστούν με τις σχετικές υποχρεώσεις αγορανομικής διάταξης...

«Χτυπάνε» το α τρίμηνο

Στο σύνολο της τετραετίας το ποσοστό των παραβάσεων ανέρχεται στο 6% του συνόλου των ελέγχων. Οι έλεγχοι αφορούν σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, πέραν της περιόδου των εκπτώσεων και έχουν να κάνουν κυρίως με την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων που διέπουν το καθεστώς της σήμανσης των προϊόντων.

ηΠάνω από 9% Αν και συνολικά στα τεσσεράμισι χρόνια το ποσοστό παραβατικότητας είναι χαμηλό, εντούτοις διαχρονικά και ιδίως το πρώτο τρίμηνο του έτους κινείται ανοδικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο έγιναν 2.245 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 208 παραβάσεις δηλαδή, πάνω από το 9%. Και σε αυτήν την υπηρεσία ο αριθμός των ελέγχων διαχρονικά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Για παράδειγμα το 2004 ήταν μόλις 787, το 2005 9.825, το 2006 σημείωσαν μία κάμψη και έπεσαν στους 6.491 και το 2007 αυξήθηκαν ξανά στους 8.619. Τη χρονιά που πέρασε το ποσοστό των παραβάσεων ήταν στο 9,5%.

Εικονικοί έλεγχοι

Αν και η ακρίβεια στα νωπά οπωροκηπευτικά, για τα οποία οι τιμές είναι ελεγχόμενες, είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα των καταναλωτών, εντούτοις, τα αποτελέσματα των ελέγχων βγάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Σε αυτά συνυπολογίζονται και οι έλεγχοι για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Πρόκειται για παραβάσεις όπως πλασματικές σημάνσεις ως προς την προέλευση των προϊόντων, υπερβολικό κέρδος, «ψευτοπαραγωγοί» κ.λπ.

Αφεση αμαρτιών Το φαινόμενο της... άφεσης αμαρτιών στον χώρο των λαϊκών αγορών είναι σύνηθες, όπως έχει καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές, και προφανώς είναι η κυριότερη εξήγηση που δίνεται για αυτό το χαμηλό ποσοστό παραβατικότητας. Βέβαια, κατά τους πρώτους τρεισήμισι μήνες του 2008 στους 2.466 ελέγχους που έκαναν τα ΚΕΛΑΥΕ κατεγράφησαν 296 παραβάσεις, ήτοι 12%. Και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των ελέγχων διαχρονικά δείχνει διαφοροποιήσεις

Πηγή:Εθνος

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στα Χανιά

Νέος Κήρυκας Ημερήσια Εφημερίδα Χανίων, Κριάρη 6 (πάροδος) - Χανιά
28210 75504, 75505 Fax 28210 75506 www.neoskirikas.gr

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ακρίβεια πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τις τοπικές συνδικαλιστικές και καταναλωτικές οργανώσεις.
Κατα τη διάρκεια του συλλαλητηρίου συνδικάτα και καταναλωτικές οργανώσεις απαίτησαν λήψη μέτρων κατά των «καρτέλ» και των ολιγοπωλίων, τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής που θα παρεμβαίνει από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή καθώς επίσης και την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των παραγωγών.
Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται το «πάγωμα» ή και την μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ- Μεταφορών, των διοδίων και των δημόσιων υπηρεσιών. Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντουλάκης, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χανίων «σήμερα η ακρίβεια έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μια οικογένεια για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 2000-2500 ευρώ καθαρό εισόδημα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Χανίων κ. Ιωάννα Μελάκη ανέφερε πως «η ακρίβεια πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους άνεργους». Μάλιστα η ίδια ανέφερε ότι ο Νομός Χανίων θεωρείτε ο πιο ακριβός από τους 51 νομούς της χώρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Χανίων κ. Ηρακλής Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι «οι συνταξιούχοι είναι αδύνατον να επιβιώσουν με 300 ευρώ τον μήνα καθώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε σχεδόν τίποτα από τα super market , ούτε καν τα φάρμακα μας από το φαρμακείο».
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων. Ε.Φ.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σήμερα ήταν η μέρα μας, η μέρα συλλαλητηρίου, ημέρα κραυγής, ημέρα των πολιτών-

καταναλωτών κατά της ακρίβειας και κατά των διαχειριστών της τύχης μας και

την πολιτεία.

Μαζευτήκαμε στην μεγάλη πλατεία, στην πλατεία της Αγοράς μας, όλοι μαζί

συνδικάτα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι και εμείς η μάζα η΄μεγάλη μάζα,

οι καταναλωτές.

Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, ίσως γιατί ήταν η ημέρα και η ώρα τέτοια που πολλοί ή

ήταν στην δουλειά τους, άλλοι λόγο υπερβολικής ζέστης ,μπορεί να απέφυγαν να κατεβούν,

και άλλοι μπορεί να μην έχουν καταλάβει την τραγωδία της ακρίβειας που ίσως δεν τους

έχει ακόμα ζυγώσει.

Εμείς ήμασταν εκεί , γιατί έπρεπε να είμαστε εκεί, να φωνάξουμε να διεκδικήσουμε

να καλέσουμε τον κόσμο σε επαγρύπνιση , να ενημερώσουμε τον κόσμο για την άμυνα μας

σε ένα εχθρό, που δεν είναι άλλος από την ακρίβεια, που πήρε φόρα και δεν πλήττει μόνο

τους άνεργοιυς,τους μισθωτούς ,τους μικρο συνταξιούχους αλλά και την ίδια την πολιτεία.

Ακόμα είμασταν έκεί , για να πούμε ότι όλοι κάνουν λάθη και η πολιτεία αν εμείς δεντης τα υποδείξουμε
τα παίρνει πίσωi(αγορ.Διάταξη για το ελαιόλαδο)

Ήμασταν εκεί για να πούμε ότι η ακρίβεια δεν παλεύεται με τα μέτρα του Υπουργού

Ανάπτυξης κ.Φώλια, είναι μέτρα θολής επιφάνειας, κρύβουν ανασφάλεια,κατάρρευση

φωνάξαμε ότι θέλουμε πολιτική ειλικρίνειας.

Ζητήσαμε να κάνει την αρχή η ίδια η πολιτεία. με τις πρέπουσες αλλαγές, με βιώσιμες

πρακτικές, και όχιμονοδρομικές δημιουργώντας μονοπωλιακές υπερβάσεις.

Φωνάξαμε τα θέλω μας , που δεν είναι άλλα από πραγματική εργασία και όχι εργασία

προγραμμάτων, ζητήσαμε αυξήσεις τιμαριθμικές ζητήσαμε προστασία στην υγεία

και στο περιβάλλον.

Τονίσαμε ότι η ΑΚΡΊΒΕΙΑ δεν κάνει διακρίσεις, ξεκινάει από την πολιτεία πλήττει τους

πολίτες, αλλά στο τέλος και η ίδια η πολιτεία πλήττεται και μάλιστα αθεράπευτα. Είπαμε

ότι η ΑΚΡΊΒΕΙΑ είναι τέχνασμα για τους ολίγους και αποδυνάτισμα

των πολιτών-καταναλωτών.
Φωνάξαμε ότι χρέος της πολιτείας είναι να κρατήσει ζυγαριά ισορροπίας, και τονίσαμε

ότι κατέχει τον μηχανισμό για να ισορροπήσει αυτό που λέμε αγορά.

Επιχειρηματίες, καταναλωτές είναι οι παίχτες ,που πρέπει η πολιτεία να δρομολογήσεινα παίζουν

σωστά .Ας πράξει το χρέος της , εμείς το απαιτούμε το διεκδικούμε και θα το πετύχουμε

Η πρόεδρος
Ιωάννα Μ ελάκη

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Συστάσεις σε ταξιτζήδες
Συστάσεις προς τους επαγγελματίες του κλάδου των ταξί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, απηύθυνε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων, Ιωάννα Μελάκη.
Ταυτόχρονα κάλεσε όποιον καταναλωτή διαπιστώσει άρνηση μίσθωσης, υπερβολική μίσθωση ή οτιδήποτε άλλο με το οποίο θίγονται τα δικαιώματά του, να απευθυνθεί στα γραφεία της Ένωσης στην πλατεία 1866 (αριθμός 2, τηλέφωνο: 2821092666).
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να γνωρίζουμε και εμείς οι καταναλωτές ότι μπαίνοντας σε ένα ταξί αντιμετωπίζουμε έναν επαγγελματία ο οποίος κάνει παροχή υπηρεσίας" και κάλεσε και τους πολίτες να δείχνουν σεβασμό στους οδηγούς ταξί.
Στη συνέντευξη μίλησε και ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί, Ηλίας Καραπατάκης, ο οποίος τόνισε ότι το σωματείο είναι ανοιχτό σε καταγγελίες και γι’ αυτό τον λόγο από πέρυσι λειτουργεί πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο έχει επιβάλει διοικητικό πρόστιμο σε τέσσερις ταξιτζήδες.
Η ΕΝΩΣΗ
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Μελάκη σημείωσε:
"Το ταξί είναι ένα μέσο μεταφοράς και προσφέρει μισθωμένη υπηρεσία.
Κάθε καταναλωτής είναι ελεύθερος να κάνει χρήση της υπηρεσίας του ταξί σε χρόνο και προορισμό που εκείνος επιθυμεί.
Ο κάθε επιβάτης - καταναλωτής όταν κάνει χρήση της υπηρεσίας του ταξί οφείλει να προσέχει κατά την επιβίβασή του στο ταξί:
1) Να υπάρχει ταξίμετρο και μάλιστα μηδενισμένο,
2) Να υπάρχει πινακίδα που να γράφει: Τα στοιχεία του αυτοκινήτου, τα ισχύοντα τιμολόγια, πινακίδα που να γράφει «όλοι οι επιβάτες υποχρεούνται από τον νόμο να φέρουν ζώνη»".
Η κυρία Μελάκη πρόσθεσε ότι "ο οδηγός του ταξί οφείλει να σας μεταφέρει εκεί ακριβώς που επιθυμείτε, να μεταφέρει τις αποσκευές σας από το πεζοδρόμιο στο ταξί και αντίστροφα. Απαγορεύεται να σας αρνηθεί μίσθωση, ενώ χωρίς την άδειά σας δεν επιτρέπεται η πολλαπλή μίσθωση. Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε 15 λεπτά αναμονή ή περισσότερα εάν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Εάν ζητήσετε απόδειξη στην οποία να αναγράφεται η διαδρομή που πραγματοποιήσατε και το κόμιστρο που καταβάλατε ο οδηγός έχει υποχρέωση να σας δώσει".
"Η Ένωσή μας -συνέχισε- σέβεται τον κλάδο των ταξί, αλλά δεν θα ανεχθεί πλέον τα παράπονα των καταναλωτών - επιβατών. Σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου των ταξί, θα λάβει εκείνα τα μέτρα που πρέπει για την προστασία των καταναλωτών από τα «παρατράγουδα» άρνηση μίσθωσης, επιλογή πελατών, αυξημένα και αδικαιολόγητα κόμιστρα, απρεπή συμπεριφορά οδηγών, ιδίως σε κέντρα άφιξης - αναχώρησης μαζικών επιβατών (λιμάνι, αεροδρόμιο, ΚΤΕΛ κ.λπ.), ηθελημένη αυξημένη διαδρομή κ.λπ.
Καλούμε κάθε επιβάτη - καταναλωτή, που θίγονται τα παραπάνω δικαιώματά του να προβεί άμεσα σε καταγγελία είτε στην Ένωσή μας, είτε στο συνδικαλιστικό όργανο των ταξί, για να τους επιβληθούν οι πρέπουσες κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα.
Επίσης, συστήνουμε στους καταναλωτές απόλυτο σεβασμό στους χειριστές των ταξί, από τον χρόνο της επιβίβασής τους, μέχρι και την αποβίβαση από το ταξί. Η χρήση του πληθυντικού επιβάλλεται. Ενικός και η χρήση της λέξης «ρε» δεν επιτρέπονται.
Ο οδηγός του ταξί είναι εργαζόμενος, σε δύσκολες συνθήκες, δεν δικαιούμαστε να του μεταφέρουμε την αρνητική μας διάθεση, τα προσωπικά μας, να ανοίγουμε πολιτικές συζητήσεις κ.λπ.".
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Χανίων, Ηλίας Καραπατάκης, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο συνδικαλιστικά όργανα στα Χανιά. Το ένα, στο οποίο εντάσσεται ο ίδιος, εκπροσωπεί τα μπλε ταξί της πόλης των Χανίων, το άλλο καλύπτει τα αγοραία (γκρι χρώμα)".
Σε ό,τι αφορά τα μπλε ταξί της πόλης, ο κ. Καραπατάκης είπε ότι "είμαστε 206 αυτοκίνητα ταξί και πέρυσι είχαμε καταγγελία για τέσσερα περιστατικά (δηλαδή ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό)".
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πολλές φορές και οι επιβάτες δεν σέβονται τους οδηγούς των ταξί και ότι "ο Έλληνας πελάτης δεν τηρεί τη σειρά προτεραιότητας. Έχουμε βάλει φωτεινή ταμπέλα η οποία σύντομα θα ανάψει στην πλατεία 1866 μήπως μπορέσουμε και καταφέρουμε να βάλουμε τον Έλληνα πελάτη στη σειρά".
Πάντως ο κ. Καραπατάκης τόνισε ότι "εμείς από την πλευρά μας ως συνδικαλιστικό όργανο των Χανίων αποδεχόμαστε οποιαδήποτε καταγγελία με στοιχεία και όχι αυτή που γίνεται ανώνυμα. Για μια καταγγελία είτε αφορά άρνηση είτε υπερμίσθωση, υπάρχει το πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από πέρυσι και ήδη έχει δικάσει περιστατικά. Τα διοικητικά πρόστιμα είναι 300 μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ μπορεί να γίνει και αφαίρεση της ειδικής άδειας. Για την ώρα έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα".

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


Η Ενωσή μας Ε.Π.Κ.ΧΑΝ συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 19 -6-2008

κατά της ακρίβειας και καλεί τους καταναλωτές να κατέβουν στην Πλατεία της

Αγοράς, στις 7.30 το απόγευμα ενώνοντας την φωνή μας με τους άλλους φορείς

Γ.Σ.Ε Ε ,ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ, ΑΔΕΔΥ.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν παλεύεται με τα μέτρα του Υπουργού Ανάπτυξης,

κάθε μέρα γιγαντώνεται, με θύματα τους καταναλωτές, τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες

τους συνταξιούχους, τους άνεργους.

Ας κατεβούμε μαζικά στην αγορά μας , οι αντοχές μας πέρασαν τα όρια , η φτωχια

βρίσκεται στα σκαλιά των περισσοτέρων από μας, οι κερδοσκόποι οργιάζουν,

τα τραπεζικά καταστήματα είναι σε αναμονή των πλειστηριασμών, η ρευστότητα

του χρήματος παγιώθηκε στα χέρια των ολίγων.


H πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ






Η Ενωσή μας Ε.Π.Κ.ΧΑΝ συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 19 -6-2008

κατά της ακρίβειας και καλεί τους καταναλωτές να κατέβουν στην Πλατεία της

Αγοράς, στις 7.30 το απόγευμα ενώνοντας την φωνή μας με τους άλλους φορείς

Γ.Σ.Ε Ε ,ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ, ΑΔΕΔΥ.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν παλεύεται με τα μέτρα του Υπουργού Ανάπτυξης,

κάθε μέρα γιγαντώνεται, με θύματα τους καταναλωτές, τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες

τους συνταξιούχους, τους άνεργους.

Ας κατεβούμε μαζικά στην αγορά μας , οι αντοχές μας πέρασαν τα όρια , η φτωχια

βρίσκεται στα σκαλιά των περισσοτέρων από μας, οι κερδοσκόποι οργιάζουν,

τα τραπεζικά καταστήματα είναι σε αναμονή των πλειστηριασμών, η ρευστότητα

του χρήματος παγιώθηκε στα χέρια των ολίγων.


H πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) , καλεί

τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση (Εκλογική) που θα γίνει στο Εργατικό

Κέντρο Χανίων στις 6-7-2008 και ώρα 9:00 έως 12:00 π.μ.

Επίσης δέχεται αιτήσεις υποψηφιοτήτων από 16-6-2008 εώς τις 26-6-2008.

Για την ανάδειξη(των οργάνων της Ένωσης ) , στο γραφείο της που βρίσκεται

στην πλατεία 1866 αρ. 2 και θα υποβάλλονται στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής

δια του γραμματέως της.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Η πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμ.Αυγέρος

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ"






Σας ενημερώνουμε ότι τήν Τρίτη 17 Ιουνίου και ώρα 11 πρωινή, η πρόεδρος

της Ενωσή μας κ. Μελάκη Ιωάννα, θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον

πρόεδρο του συνδικαλιστικού οργάνου των ΤΑΧΙ των Χανίων, κ Καραπατάκη

Ηλία , προς τα ΜΜΕ , που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων,

με θέμα "Ενημερωτικές Οδηγίες προς στους καταναλωτές- Αυστηρές Συστάσεις προς

τους επαγγελματίες του κλάδου ΤΑΧΙ"


Η πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΩΛΥΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο της διατίμησης»
ΜΠΟΡΟΥΝ τα κράτη της Ε.Ε. να επιβάλλουν μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως είναι αυτό της διατίμησης, ή αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία περί ελεύθερης διακίνησης αγαθών; *Ναι, μπορούν, είναι η απάντηση καθηγητών του ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Καρύδη, επίκουρο καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «εάν οι καθοριζόμενες ανώτατες τιμές λαμβάνουν υπόψη το κόστος και τα υπόλοιπα δεδομένα της αγοράς ενός προϊόντος που παράγεται ή αποτελεί αντικείμενο εμπορίας σε κάποια άλλη χώρα και είναι εισαγόμενο σε εμάς και όχι μόνο τα δεδομένα της αγοράς του ομοειδούς προϊόντος στην Ελλάδα το οποίο αφορά στο συγκεκριμένο πλαφόν, τότε δεν απαγορεύεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό γιατί κατά τεκμήριο στην περίπτωση αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Δηλαδή η ανώτατη τελική τιμή δεν θα εμποδίζει την εισαγωγή του προϊόντος, με την έννοια ότι δεν θα καθιστά ασύμφορη την εμπορία του στην ελληνική αγορά». Για μικρό διάστημα*Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από επιμέρους κυβερνήσεις, λέει ο Β. Χριστιανός, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Οι τελευταίες, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν διατίμηση σε προϊόντα αλλά για μικρό διάστημα, αφού σε διαφορετική περίπτωση προκύπτουν σημαντικά προβλήματα. «Δεν υπάρχει πρακτικά νομικό κώλυμα έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε μια κυβέρνηση να επιβάλει καθεστώς διατίμησης σε οποιαδήποτε κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών κρίνει σκόπιμο. Εχει αυτή τη δυνατότητα. Το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, είναι ότι αν επιβληθεί διατίμηση για διάστημα μεγαλύτερο των δύο έως τριών μηνών, οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά είναι πολύ μεγάλες».Στρεβλώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως η δημιουργία φαινομένων μαύρης αγοράς ή απόκριψη ορισμένων προϊόντων ώστε να πουληθούν στη συνέχεια σε υψηλότερη τιμή, όταν πάψει να ισχύει η διατίμηση. «Προσωπικά πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ωφέλιμες λύσεις δεν μπορούν να προέλθουν από επιμέρους κράτη. Μόνο αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο -όπως η Ε.Ε.- μπορούν να λειτουργήσουν και να είναι αποτελεσματικές», λέει ο Β. Χριστιανός. ΜΠΟΡΟΥΝ τα κράτη της Ε.Ε. να επιβάλλουν μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως είναι αυτό της διατίμησης, ή αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία περί ελεύθερης διακίνησης αγαθών; *Ναι, μπορούν, είναι η απάντηση καθηγητών του ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Καρύδη, επίκουρο καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «εάν οι καθοριζόμενες ανώτατες τιμές λαμβάνουν υπόψη το κόστος και τα υπόλοιπα δεδομένα της αγοράς ενός προϊόντος που παράγεται ή αποτελεί αντικείμενο εμπορίας σε κάποια άλλη χώρα και είναι εισαγόμενο σε εμάς και όχι μόνο τα δεδομένα της αγοράς του ομοειδούς προϊόντος στην Ελλάδα το οποίο αφορά στο συγκεκριμένο πλαφόν, τότε δεν απαγορεύεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό γιατί κατά τεκμήριο στην περίπτωση αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Δηλαδή η ανώτατη τελική τιμή δεν θα εμποδίζει την εισαγωγή του προϊόντος, με την έννοια ότι δεν θα καθιστά ασύμφορη την εμπορία του στην ελληνική αγορά». Για μικρό διάστημα*Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από επιμέρους κυβερνήσεις, λέει ο Β. Χριστιανός, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Οι τελευταίες, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν διατίμηση σε προϊόντα αλλά για μικρό διάστημα, αφού σε διαφορετική περίπτωση προκύπτουν σημαντικά προβλήματα. «Δεν υπάρχει πρακτικά νομικό κώλυμα έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε μια κυβέρνηση να επιβάλει καθεστώς διατίμησης σε οποιαδήποτε κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών κρίνει σκόπιμο. Εχει αυτή τη δυνατότητα. Το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, είναι ότι αν επιβληθεί διατίμηση για διάστημα μεγαλύτερο των δύο έως τριών μηνών, οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά είναι πολύ μεγάλες».Στρεβλώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως η δημιουργία φαινομένων μαύρης αγοράς ή απόκριψη ορισμένων προϊόντων ώστε να πουληθούν στη συνέχεια σε υψηλότερη τιμή, όταν πάψει να ισχύει η διατίμηση. «Προσωπικά πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ωφέλιμες λύσεις δεν μπορούν να προέλθουν από επιμέρους κράτη. Μόνο αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο -όπως η Ε.Ε.- μπορούν να λειτουργήσουν και να είναι αποτελεσματικές», λέει ο Β. Χριστιανός.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ

Διαγραφή καταχρηστικών όρων για δάνεια - κάρτες



Το αρνητικό κλίμα κατά της κυβέρνησης που έχουν δημιουργήσει το κύμα ακρίβειας και ο υπερδανεισμός που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζει το υπουργείο Ανάπτυξης να επισπεύσει την έκδοση εντός των επομένων ημερών υπουργικής απόφασης για τη διαγραφή των καταχρηστικών όρων από τα δάνεια -κάρτες


Διαγραφή καταχρηστικών όρων για δάνεια - κάρτες